Het gebruik van "grafie" gaat heel ver terug in de tijd. De oude Grieken gebruikten het al om te praten over verschillende manieren van schrijven en tekenen. Tegenwoordig zien we het in veel meer woorden.
Een spannend voorbeeld is "radiografie". Dit is een ander woord voor röntgenfoto's. Hier wordt de binnenkant van je lichaam als het ware "geschreven" met röntgenstralen. Zo kunnen artsen zien wat er in je lichaam gebeurt zonder je open te maken.
Dan heb je "choreografie". Dit woord gebruik je voor het maken van dans. Een choreograaf "schrijft" als het ware met bewegingen. Hij bedenkt en tekent uit hoe dansers moeten bewegen.
"Kartografie" is de kunst van het maken van kaarten. Vroeger tekenden kartografen alles met de hand. Nu gebruiken ze vaak computers, maar het idee blijft hetzelfde: ze "schrijven" de wereld op papier of scherm.
Er zijn ook nieuwere vormen van "grafie". Denk aan "infografie". Dit zijn plaatjes die ingewikkelde informatie makkelijk uitleggen. Ze "schrijven" als het ware met beelden en woorden samen.
Het mooie van al deze vormen van "grafie" is dat ze proberen iets vast te leggen of uit te leggen. Of het nu gaat om een foto, een landkaart of een dansstuk, het doel is altijd om iets te bewaren of te delen met anderen.
Soms versmelten verschillende vormen van "grafie". Een fotograaf kan bijvoorbeeld topografie gebruiken om precies de juiste plek voor een foto te vinden. Of een biograaf kan foto's gebruiken om het leven van iemand beter te laten zien.
Al deze vormen van "grafie" laten zien hoe veelzijdig mensen zijn in het vastleggen van de wereld om hen heen. Het is een belangrijk deel van hoe we kennis en ervaringen doorgeven.
Reactie plaatsen
Reacties