Een geweldige foto maken draait om verschillende elementen, en een van de belangrijkste daarvan is het gebruik van licht. Waar het licht vandaan komt en hoe fel het is, kan enorm veel invloed hebben op de sfeer en uitstraling van een foto. De bekende fotograaf Streiber geeft ons een voorbeeld met een flitser om te laten zien hoe de plek van het licht een compleet andere indruk kan geven aan een foto.
Neem bijvoorbeeld een flitser die op de camera is gemonteerd - dat geeft vaak het gevoel van een spontaan moment, zoals bij een paparazzifoto. Stel je nu voor dat je die flitser van de camera haalt en ergens anders plaatst, misschien in je hand aan het einde van je arm. Dezelfde foto krijgt dan ineens een heel andere uitstraling. Het lijkt dan alsof er meer is nagedacht over het beeld, het heeft een andere sfeer.
Door te experimenteren met waar het licht vandaan komt, kan een fotograaf verschillende verhalen vertellen. De schaduwen en lichtpunten zorgen voor een andere kijk op wat er in het beeld gebeurt.
Naast de plek van het licht is de felheid ervan ook belangrijk. Het bepaalt of een foto er natuurlijk uitziet of juist heel bewust verlicht lijkt. Fotograaf Hobby vergelijkt dit met koken: je proeft de soep en besluit dan of er wat zout bij moet. Met belichting is het vergelijkbaar; als een scène meer helderheid nodig heeft, voeg je wat licht toe. Het mooie is dat, anders dan bij zout in een gerecht, je belichting makkelijk kunt aanpassen als je het te veel vindt.
Door te begrijpen hoe de plek en felheid van het licht werken, hebben fotografen de kracht om beelden te creëren die verder gaan dan het gewone. Het is een kunstvorm waarbij creativiteit en het vertellen van verhalen samenkomen. Fotografen gebruiken licht niet alleen om de boel te verlichten, maar als een verhalenverteller die emoties oproept en momenten in de tijd transformeert.
Reactie plaatsen
Reacties