Kunstfotografie

Gepubliceerd op 25 juni 2021 om 09:11

Als je zelf kunstfotografie wil beoefenen, komt het er vooral op aan om de kunstwerken zo goed en zo duidelijk mogelijk in beeld te brengen. Of je nu schilderijen in een museum of beeldhouwwerken in een park wil fotograferen, foto's maken is namelijk ook een kunst!

 

Zacht licht is je ideale bondgenoot bij kunstfotografie

Kunstfoto’s komen het best tot hun recht bij zacht licht. Fotografeer je buiten, dan is een schaduwrijke dag ideaal. In een museum zijn de kunstwerken in de meeste gevallen sowieso al optimaal verlicht.

Vermijd Hard licht dat direct op het kunstwerk valt. Dat zorgt namelijk voor reflectie en vervelende schaduw, waardoor er details van het kunstwerk verloren gaan. En dat zou jammer zijn, want veel kunst zit net vol onverwachte, vreemde en geestige details.


Kies de juiste positie

Als je een een tekening of een schilderij fotografeert, is het belangrijk dat de randen van je foto evenwijdig lopen met de randen van het kunstwerk. Anders krijg je een vervomring en komt het werk niet optimaal tot zijn recht. Kies dus je standpunt met zorg. Gebruik ook aangepaste lenzen, zo dat je perspectief zo vlak mogelijk blijft.

Bij een beeldhouwwerk of een installatie heb je meer vrijheid. Tevens zorg je voor een geschikt standpunt om je  perspectief kiezen.


Zorg voor de juiste kleur

Bij kunstwerken is kleur erg belangrijk. Zorg dat je de kleur weergeeft zoals de kunstenaar ze bedoeld heeft. Zorg dat je de witbalans goed zet door rekening bte houden met de omstandigheden. Let er ook op dat je fotografeert bij een neutraal licht. Gebruik bijvoorbeeld een grijskaart.

Achtergrond onbelangrijk

Zorg dat de focus altijd op het kunstwerk ligt en niet op de achtergrond. Je achtergrond houd je daarom zo neutraal mogelijk.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.