Fototherapie

Gepubliceerd op 11 november 2021 om 09:53

Fotografie is niet alleen een vorm van kunst; het is ook een middel om uit te drukken en een manier om gedachten en gevoelens over te brengen. Een enkele foto kan honderd verschillende verhalen vertellen. Dit is een van de redenen waarom sommige mensen het als hobby hebben genomen en, voor anderen, een vorm van therapie. Ja, fotografie kan een goede vorm van therapie zijn voor mensen die "weer op het goede spoor moeten komen" of voor mensen die aan het herstellen zijn van een tragisch of verdrietig incident. Foto's hebben een soort helende werking op veel mensen. Er zijn momenten waarop het uitdrukken van emoties in woorden te moeilijk wordt; dit is wanneer foto's kunnen helpen.

 

De twee soorten

Er zijn twee soorten fotografie die als effectieve vormen van therapie worden beschouwd: therapeutische fotografie en fototherapie. Beide typen vereisen geen specifieke fotografische vaardigheden, training of kennis.

 

Therapeutische fotografie

De techniek omvat zelf uitgevoerde en zelf geïnitieerde foto-gebaseerde activiteiten, waarbij een persoon of een groep foto's maakt als een vorm van therapie. In dergelijke situaties is er geen professionele counselor of therapeut die werkt met de persoon of personen die therapie nodig hebben. Als zodanig is er geen echte therapiesessie bij betrokken; het zijn alleen de foto's en de activiteit zelf die de therapie bieden. Het is echter belangrijk op te merken dat therapeutische fotografie niet beperkt is tot het maken van foto's. Het omvat ook het bekijken van foto's, poseren voor foto's, het bespreken of praten over foto's en het verbeelden of visualiseren van foto's. De meeste mensen die zich met therapeutische fotografie gaan doen, sluiten zich vaak aan bij groepen, zoals camera- of avonturenclubs.

 

Fototherapie

Fototherapietechnieken maken gebruik van persoonlijke foto's, afbeeldingen gemaakt door andere mensen en fotoalbums van de betrokkene in therapiepraktijken. De foto's worden gebruikt om een persoon te helpen gevoelens, gedachten, emoties uit te drukken en zelfs belangrijke incidenten te onthouden die anders moeilijk in woorden uit te leggen zijn. Elke vorm van fotografie kan worden gebruikt voor dit type - evenals in therapeutische fotografie - inclusief films en video's, digitaal of anderszins.

 

Fotografie geeft ons de mogelijkheid om de wereld objectief te bekijken. Het toont ons beelden die laten zien hoe we echt leven, niet de vaak bewaakte gedachten die we in onze gedachten houden. Zo worden we ons bewust van de dingen om ons heen en van wat er gebeurt, in tegenstelling tot wat we denken (en graag geloven) dat er gebeurt. Het ontwikkelen van mindfulness in fotografie is therapeutisch omdat het de realiteit ontmaskert die we dachten te kennen. Fotografie is een vorm van zelfexpressie. Het kan effectief de ware psychologische toestand van een persoon laten zien. Het kan ook de echte emoties van een persoon manifesteren. Met andere woorden, het stelt een persoon in staat om een beter begrip van zichzelf te bereiken.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.